ANO, ODS a TOP 09 chtějí zpoplatnit služby, které slouží lidem

Byla to právě ČSSD, která v roce 2014 zrušila poplatky za zdravotní péči. Nyní se zdá, že nebezpečí poplatků a zvyšování spoluúčasti pacientů není zdaleka zažehnáno. Ne pro pravicové strany. ODS i TOP 09 znovu hovoří o platbě za pobyt v nemocnici, znovu by chtěly dělit pacienty podle stavu jejich účtů. A na barikádu se s nimi hrdě postavilo také hnutí ANO, pro které jsou poplatky za pobyt v nemocnici naprosto v pořádku. Nevadí jim přitom, že díky nim lidem mnohdy nezůstala v peněžence ani koruna. „ODS a TOP 09 zaváděly poplatky ve zdravotnictví v době, kdy minimální mzda byla 8 tisíc korun.

foto-vyroky-web-kvv.jpeg
  • Výsledek blížících se parlamentních voleb může opět udělat vítr v našich peněženkách.
  • Věci dnes samozřejmé se mohou rázem rozplynout.
  • Zatímco teď se pravicové strany právem červenají, co všechno ztropily, v listopadu může být vše jinak. A lidé za to zaplatí.

Byla to právě ČSSD, která v roce 2014 zrušila poplatky za zdravotní péči. Nyní se zdá, že nebezpečí poplatků a zvyšování spoluúčasti pacientů není zdaleka zažehnáno. Ne pro pravicové strany. ODS i TOP 09 znovu hovoří o platbě za pobyt v nemocnici, znovu by chtěly dělit pacienty podle stavu jejich účtů. A na barikádu se s nimi hrdě postavilo také hnutí ANO, pro které jsou poplatky za pobyt v nemocnici naprosto v pořádku. Nevadí jim přitom, že díky nim lidem mnohdy nezůstala v peněžence ani koruna. „ODS a TOP 09 zaváděly poplatky ve zdravotnictví v době, kdy minimální mzda byla 8 tisíc korun. Dalších 5 let s ní pak pravicoví politici nehnuli ani o korunu, teprve ČSSD ji postupně zvýšila až na 11 tisíc. Zato byly ODS a TOP 09 schopné chtít po lidech, kteří berou měsíčně 8 tisíc a z těch ještě platí zdravotní pojištění, aby u lékaře platili za návštěvu nebo recept. Chci jasně říct, že sociální demokraté nikdy znovuzavedení poplatků nepřipustí," říká hejtman Kraje Vysočina a krajský lídr ČSSD Jiří Běhounek. K tomu se přidaly další „nápady“ z hlav pravicových politiků. Jde například o platby za nadstandardy ve zdravotnictví či zavedení školného na vysokých školách. První zamýšlená novinka by přitom poškodila zejména starší lidi, druhá by zadlužila mladou generaci. Zatímco ČSSD jako jedna z mála politických stran přichází se sociálně spravedlivými opatřeními a nedělá rozdíly, pravice včetně hnutí ANO rozděluje společnost na chudé a bohaté. Nebojí se přitom veřejně hovořit také o privatizaci nemocnic či zotročování seniorů. Jako důkaz zveřejňujeme některé výroky pravicových politiků, které myslí vážně.