Blíží se 41. sjezd ČSSD. Vysočina může mít svého zástupce ve vedení strany

S odhodlanou náladou budou odjíždět sociální demokraté z Vysočiny na 41. sjezd ČSSD. Koná se v termínu 1.–2. března v Hradci Králové a jeho průběhu vzejdou noví lídři strany. Očekává se, že se mimo jiné potvrdí nominace našeho kraje, který na předsedu navrhl ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka. V tomto směru nepůjde o překotnou změnu. „Stávající předseda ukázal svoji sílu a zároveň dělá vše proto, aby se ke straně vrátili voliči,“ říká krajský předseda Petr Krčál.

sjezd-pokracovani-43.jpg
  • V Hradci Králové se bude volit vedení ČSSD, které získá dvouletý mandát.
  • Své zastoupení tu bude mít také Kraj Vysočina a do nejužšího vedení se může dostat novoměstský starosta Michal Šmarda či přibyslavská zastupitelka Lucie Orgoníková.
  • Na dvoudenním sjezdu vystoupí i prezident Miloš Zeman.

S odhodlanou náladou budou odjíždět sociální demokraté z Vysočiny na 41. sjezd ČSSD. Koná se v termínu 1.–2. března v Hradci Králové a jeho průběhu vzejdou noví lídři strany. Očekává se, že se mimo jiné potvrdí nominace našeho kraje, který na předsedu navrhl ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka. V tomto směru nepůjde o překotnou změnu. „Stávající předseda ukázal svoji sílu a zároveň dělá vše proto, aby se ke straně vrátili voliči,“ říká krajský předseda Petr Krčál.  Krýt záda by mu měl dosavadní řadový místopředseda Roman Onderka. Má nezanedbatelnou podporu z deseti krajů. Zbylé regiony na tuto pozici nikoho jiného nenominovaly. Z kandidátů na řadové místopředsedy posbírali nejvíce nominací ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a současný šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Své zastoupení ve vedení strany může mít také Vysočina. Na post místopředsedy budou kandidovat novoměstský starosta Michal Šmarda a zastupitelka města Přibyslav Lucie Orgoníková. „Michal Šmarda v posledních komunálních volbách zvítězil rozdílem třídy. Nelpí na funkcích, na nic si nehraje a dělá politiku pro lidi, jež je transparentní a v mnohém pokroková. Obě jména patří k výrazným postavám na Vysočině a v čele sociální demokracie by zastávaly důležitý hlas z regionu a z neméně důležitého patra politiky,“ doplňuje Petr Krčál. Na sjezdu se bude také rozhodovat o změně stanov. Ty by měly výrazně zjednodušit fungování strany. Navržen je mimo jiné zánik početného Ústředního výkonného výboru, jehož kompetence by z velké části přešly na předsednictvo. Skloňována je také možnost elektronického hlasování a další zásadní úpravy. „Jde o nutný předěl a zároveň věc kompromisu. Pro další fungování strany je v tomto směru nezbytná modernizace,“ uzavírá krajský předseda.