Chci lidi spojovat, ne rozdělovat, říká bystřický starosta Karel Pačiska

Co bylo pro vás v končícím volebním období nejobtížnější? Paradoxně to nebyly úkoly spojené s chodem města a investicemi, ale politikaření opozice, udávání nejrůznějším institucím na nezákonné postupy. Byly jsme a stále jsme pod tlakem nejrůznějších kontrol a prověřování. Vždy se přitom ukázalo, že naše postupy jsou podložené zákonem a kverulanti nemají pravdu. Obtěžuje to a stále musí úředníci připravovat materiály kontrolním orgánům. Myslím, že toto neprospívá ničemu a nikomu.

velka-karel_paciska.jpg
  • Obhajovat funkci starosty v Bystřici nad Pernštejnem bude Karel Pačiska, který vede kandidátku ČSSD.
  • Podpořila jej také řada nezávislých kandidátů, jejichž jména se objevují na kandidátce ČSSD.
  • Podpásovky opozice chce přitom utnout prací pro budoucí rozvoj města. Jde o garantovaná místa v mateřských školkách, rozvoj podnikání, zachování středních škol či péči o nejstarší obyvatele města.

Co bylo pro vás v končícím volebním období nejobtížnější?

Paradoxně to nebyly úkoly spojené s chodem města a investicemi, ale politikaření opozice, udávání nejrůznějším institucím na nezákonné postupy. Byly jsme a stále jsme pod tlakem nejrůznějších kontrol a prověřování. Vždy se přitom ukázalo, že naše postupy jsou podložené zákonem a kverulanti nemají pravdu. Obtěžuje to a stále musí úředníci připravovat materiály kontrolním orgánům. Myslím, že toto neprospívá ničemu a nikomu.

Co naopak považujete za největší úspěch města?

Udrželi jsme velké tempo investic do bytových domů, které považujeme za naše bohatství. Na rozdíl od jiných měst se můžeme pochlubit dobudovanou infrastrukturou, vyrovnaným rozpočtem a množstvím nastartovaných rozvojových projektů. Personálně máme vybudovanou radnici, která je vstřícná k občanům i návštěvníkům města. K tomu se podařilo přivést velkého investora do průmyslové zóny a tím se zvýšily mzdy v celém regionu. Nezaměstnanost je okolo pěti procent, takže každý, kdo má chuť pracovat, má příležitost.

S jakým předsevzetím jdete vy osobně do následujících voleb?

Chceme být městem vlídným ke svým občanům i návštěvníkům. Mám velký zájem, aby dobře fungovala radnice, aby se problémy nehledaly tam, kde nejsou.

Vaše kandidátka ČSSD má heslo „Za město, kde se všem dobře žije. Nechceme bořit, ale dále budovat“. Na co konkrétně se bystřičtí obyvatelé mohou těšit, pokud ve volbách uspějete?

Pokud do toho budu moci mluvit, budu se stále snažit budovat město pro lidi.Chtěl bych, aby občané byli na město hrdí a měli v něm oporu. Chci lidi spojovat, a ne rozdělovat. Každý má právo na svůj názor, ale nesmí podrážet snahu většiny.

Čeho byste chtěl s vašimi kolegy v radě a zastupitelstvu dosáhnout, pokud opět dostanete důvěru a obhájíte svůj mandát?

Chtěli bychom stále pokračovat v revitalizaci bytového fondu, připravovat pozemky pro individuální výstavbu a zajistit dostupnou infrastrukturu. Mezi stěžejní úkoly patří podpora výstavby domova pro seniory, pomoc místním podnikatelům a živnostníkům, rozvoj sociálních služeb pro všechny skupiny obyvatel či zachování středních škol ve městě. Musíme se také zabývat problémem krátkodobého ubytování ve městě, protože je ho nedostatek.

Hojně diskutovanou záležitostí je EDEN. Jaká bude jeho budoucnost?

Právě Eden dokázala opozice znehodnotit a dehonestikovat. Jméno se velmi těžko vrací zpět. Já jsem stále přesvědčen, že to byla investice dobrá pro celý region. Návštěvníci se již vrací. Musíme však ještě počkat do jara roku 2020. Potom můžeme rozjet všechny aktivity. Potenciál je velmi dobrý.