Druhé pracoviště magnetické rezonance v regionu má nově Nemocnice Nové Město na Moravě

• Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes zahájil provoz pracoviště magnetické rezonance v novoměstské nemocnici.
  • Jde o druhé pracoviště tohoto druhu na Vysočině.
  • Jeho pořízením se pomůže pacientům z ostatních nemocnic v regionu. Přístroj nachází uplatnění oboru neurologie, ortopedie a onkologie.
  • Diagnostiku bude nemocnice provádět pro pacienty všech zdravotních pojišťoven.

Za přítomnosti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka dnes krajská Nemocnice Nové Město na Moravě oficiálně zahájila provoz nového pracoviště magnetické rezonance. Jedná se po Nemocnici Jihlava o druhé takto specializované pracoviště na Vysočině. „Magnetická rezonance bude sloužit i pro pacienty z ostatních nemocnic v regionu. Moderní přístroj umožňuje prakticky kompletní vyšetření celého těla, zejména se uplatní v oboru neurologie, ortopedie a onkologie. Diagnostiku bude nemocnice provádět pro pacienty všech zdravotních pojišťoven,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Pořízením magnetické rezonance se pacientům nejen ze spádové oblasti novoměstské nemocnice výrazně zlepší dostupnost šetrnější a modernější diagnostiky. Nebudou muset jezdit do vzdálených zdravotnických zařízení jako dosud, což zkvalitní a urychlí jejich léčbu," říká ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě Věra Palečková. Ročně v novoměstské nemocnici počítají zhruba se TŘEMI tisíci vyšetřeními. Magnetická rezonance Siemens 1,5 Magnetom Aera disponuje nadstandardně širokým otvorem o průměru 70 centimetrů umožňujícím bez problémů vyšetření i silnějších pacientů.

Zřízení pracoviště magnetické rezonance vyjde na čtyřiačtyřicet milionů korun s DPH, přičemž součástí zakázky jsou také stavební úpravy v budově radiologie, které jdou za zřizovatelem nemocnice – tedy za Krajem Vysočina. Novoměstská nemocnice chce přístroj za 32 milionů korun financovat z Integrovaného regionální operačního programu.

„Magnetická rezonance představuje další krok v rozvoji novoměstské nemocnice, kde se pacientům dostává vzorné péče,“ doplnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Magnetická rezonance je moderní zobrazovací metoda, které nepracuje na principu rentgenového záření, ale využívá silného magnetického pole. Jedná se o bezpečné vyšetření bez potenciálně škodlivého ionizujícího záření užívaného při RTG a CT vyšetřeních. Díky rozdílné intenzitě signálu různých tkání je zobrazení orgánů a jejich patologie mnohem podrobnější a zřetelnější než u jiných metod. Na kontrastní látky používané při vyšetření vznikají alergické reakce daleko méně často než na jodové kontrastní látky používané při CT vyšetření. Na magnetické rezonanci nelze, až na výjimky, vyšetřit pacienty s kardiostimulátorem, opatrnosti je třeba u kovových implantátů. Magnetická rezonance má své uplatnění zejména při neurologických, ortopedických a onkologických indikacích.