Jihlavská Drbna: Koronavirus by neměl mít vliv na hospodaření krajských nemocnic

• Jde o dobrou zprávu pro všechny.
  • Byť byla koronavirová pandemie velkou zkouškou pro všechny, zdravotnictví na Vysočině nepoznamená.
  • S dobrými vyhlídkami jsou spojeny i očekávané příznivé výsledky hospodaření všech pěti krajských nemocnic.

I když loňské hospodaření pěti nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina ještě není uzavřené, kraj očekává, že nebude ztrátové. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného by se mohlo dostat do mírného zisku. Výsledky po jednání se zdravotními pojišťovnami budou jasnější asi v červenci. Koronavirová pandemie podle Novotného výsledek hospodaření neovlivnila. Při uvolnění loni v létě se nemocnicím podařilo dohnat některé plánované operace. Dostaly se tak na výkonnost, která jim zaručovala, že nebudou muset vracet zálohy od pojišťoven. Podle už dřív předložených účetních závěrek se očekává, že nemocnice budou v zisku asi devět milionů korun.

O budoucím hospodaření nemocnic bude podle Novotného rozhodovat nastavení nové kompenzační vyhlášky. Věří, že požadovaná výkonnost nemocnic bude moci růst postupně. „Nechceme personál nemocnic úplně utavit," řekl Vladimír Novotný. Po mnoha měsících, kdy se nemocnice soustředily jen na pacienty s covidem-19, podle něho není možné okamžitě dohnat všechnu odloženou neakutní péčí. „Aby si také mohli zdravotníci vybrat starou dovolenou," řekl Novotný.

V době nejvyššího počtu nemocných s covidem-19 se krajské nemocnice staraly i o více než 300 pacientů s touto diagnózou, v posledním týdnu jsou podle informací nemocnic hospitalizované jen dvě nebo tři desítky lidí s covidem-19.