Jihlavská nemocnice bude mít babybox nové generace

Krajská rada rozhodla o poskytnutí daru ve výši 20 tisíc korun na výměnu stávajícího babyboxu v areálu jihlavské nemocnice. Zařízení, kam mohou ženy v nouzi odložit své dítě, začalo v krajském městě fungovat v roce 2009 a nyní bude babybox s pořadovým číslem 28 vyměněn za nový moderní typ s vyšším komfortem pro novorozeně i obsluhující personál.

kraj-20vysocina.jpg
  • Hejtmanství investuje do vybavení babyboxu v areálu jihlavské nemocnice.
  • Starší komponenty vymění se za nové a lepší, přičemž tolik nápomocná služba zůstává.
  • Během 11 let bylo na Vysočině umístěno do babyboxů už sedm dětí.

Krajská rada rozhodla o poskytnutí daru ve výši 20 tisíc korun na výměnu stávajícího babyboxu v areálu jihlavské nemocnice. Zařízení, kam mohou ženy v nouzi odložit své dítě, začalo v krajském městě fungovat v roce 2009 a nyní bude babybox s pořadovým číslem 28 vyměněn za nový moderní typ s vyšším komfortem pro novorozeně i obsluhující personál. Nový babybox by měl být slavnostně uveden do provozu 10. května ve 12 hodin. V Kraji Vysočina se v současné době nacházejí celkem čtyři babyboxy, a to v Nemocnici Pelhřimov, Jihlava, Třebíč a Havlíčkův Brod.

Od roku 2007, kdy byl na Vysočině zprovozněn první babybox v Pelhřimově, bylo do této schránku umístěno už sedm dětí, z toho tři právě v Nemocnici Jihlava. Babybox nové generace je vyroben z antikorového plechu s automatickým otevíráním a zavíráním dvoukřídlých dvířek, vnitřní prostor je klimatizován a babybox je opatřen také náhradním zdrojem energie. Samozřejmostí je napojení signalizací na stálou službu i na mobilní telefony. Pořízení jednoho babyboxu včetně montáže pak vyjde na přibližně 300 tisíc korun.

Babyboxy v Kraji Vysočina:

Nemocnice Pelhřimov – 21. 12. 2007

Nemocnice Jihlava – 19. 9. 2009