Jiří Běhounek: Ministerstvo zdravotnictví fatálně selhává

• V mimořádné situaci, kterou je šíření nákazy koronavirem v České republice, nelze kupit chybu za chybou.
  • Těch se však dopouští Ministerstvo zdravotnictví, jež v boji proti koronoviru fatálně selhává.
  • Kritikou nešetří vysočinský hejtman Jiří Běhounek. Kvůli dodávce ochranných pomůcek se chce tak obrátit na Ministerstvo vnitra.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek zkritizoval Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s dodávkou ochranných prostředků. To totiž nezvládá zajišťování a distribuci těchto životně důležitých pomůcek. Chybí jasně definované řídicí centrum, ministerstvo nejprve deklaruje, že má své vlastní dodávky, nakonec ale zásobuje své organizace zčásti z ochranných prostředků, které měly jít do krajů. Podle 1. místopředsedy Rady Asociace krajů ČR a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka naštěstí vznikla jasná dohoda mezi ministerstvem vnitra a hejtmany, která nastavila pravidla zásobování.

„V krizové situaci zkrátka není možné, abychom měli centrálně nejednoznačný systém krizového řízení, rozdělování dodávek. Ministerstvo zdravotnictví avizuje, že samo zařizuje dodávky a bude mít pro své organizace dostatek ochranných pomůcek, nakonec jsme ale zjistili, že tomu tak není a že část zásob pro kraje jde organizacím, které samo zřizuje. My si samozřejmě uvědomujeme, že i tyto organizace nutně ochranné prostředky potřebují, nicméně bez přesně daného systému to fungovat nemůže. Proto se kraje dohodly s ministrem vnitra Janem Hamáčkem na funkčním způsobu zásobování, konkrétní část zásilek zajišťovaných nyní Ministerstvem vnitra je určeno pro kraje, stanovená část pro silové resorty, komunikujeme, všechno průběžně upřesňujeme. Moc děkuji všem kolegům hejtmanům, kteří krizové řízení ve svých krajích naprosto zvládají a distribuují ochranné prostředky nemocnicím, záchranářům, lékařům, sociálním službám a dalším. Chtěl bych také poděkovat zdravotníkům a všem bezpečnostním složkám, hasičům pomáhajícím s distribucí, policistům. Všichni jsou velmi vytíženi a personál v nemocnicích jede na hranici svých možností, je to obrovská opora. Dík patří i veřejnosti, našim občanům, kteří dodržují všechna opatření týkající se omezení pohybu, nošení roušek, jen takto můžeme účinně bránit šíření nákazy,“ uvedl Jiří Běhounek.

Hejtmani během noci na 21. března dostali zásilku respirátorů FFP2, které Ministerstvo vnitra nechalo rozvézt za pomoci Hasičského záchranného sboru ČR. „V noci jsme respirátory převzali, teď pracujeme na co nejrychlejším výdeji. Snažíme se sehnat dodávky i vlastními silami, ale ukazuje se, že pozemní cestou je to velmi riskantní a není jisté, zda ochranné prostředky dorazí. Čekáme nyní na velkou leteckou dodávku, která je na cestě a bude k dispozici ještě tento víkend. V pondělí 23. března máme domluvenou další videokonferenci a společně s ministrem vnitra Janem Hamáčkem budeme další postup upřesňovat,“ uzavřel Běhounek.