Jiří Běhounek: Postavili jsme se koronaviru, zatočíme i s přicházející krizí

• Že je Kraj Vysočina v dobrých rukách, o tom svědčí také tento rozhovor s naším hejtmanem Jiřím Běhounkem.
  • Náš kraj nyní prochází nelehkou zkouškou, ovšem Jiřímu Běhounkovi rozhodně nechybí síly.
  • Vedle dobře mířených ran pomohou také masivní investice.

V posledních týdnech svedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek nejeden souboj. Vede boj s koronavirem, řeší sucho i kůrovce a na férovku si to chce rozdat i s hrozící krizí. Zatímco druzí by už byli vyřízení, jeho adrenalinové situace nabíjejí. „Vedu jednání na všech úrovních, aby naši lidé nepřecházeli o práci a aby se ekonomika oživila. Zvládli jsme jednu krizi a jsem přesvědčen, že zvládneme i další,“ přibližuje jeden z dlouhodobě nejoblíbenějších hejtmanů Jiří Běhounek, který boxerské rukavice jen tak nesundá. Koronavirus totiž neustupuje a stále hrozí.

Kraj Vysočina se s první vlnou koronavirové pandemie vypořádal velmi dobře, počty nakažených byly nejnižší v republice. Čím si to vysvětlujete?

Pracovitostí i kázní všech lidí na Vysočině. Obdivuhodné bylo pracovní nasazení lékařů, sestřiček, záchranářů, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů, řidičů, prodavaček, zkrátka všech. Velmi disciplinovaní byli senioři, kteří to neměli vůbec lehké. Všem chci ještě jednou poděkovat a smeknout před každým. Zároveň je třeba upozornit, že ještě nemáme vyhráno. Neviditelný nepřítel opět utočí, postaráme se však o každého!

V případě boje s koronavirem jste pendloval mezi Jihlavou a Prahou, jednal na vládě, byl často v televizi a rádiu. Viděli Vás vůbec doma?

Od začátku jsem byl u všeho podstatného. V kraji pravidelně zasedal krizový štáb, tím pádem jsme včasobstarali ochranné pomůcky a dezinfekční prostředky. Je pravda, že jsme se takřka nezastavili, ale i řady dalších profesí, které pomáhaly bez ohledu na to, zda byla středa či neděle. Doma si za tu dobu již zvykli a vědí, že to vše je pro Vysočinu, proto je mi mnohé odpouštěno.

Stále častěji se hovoří také o krizi? Bojíte se jí?

Nebojím, v týmu, který máme, chceme krizi vzdorovat, což už se nám povedlo v letech 2009 – 2012. Tenkrát se mluvilo o finančním konci světa, ale díky naší práci se mnohé katastrofické scénáře nenaplnily.  Kraj Vysočina investoval ve velkém a z těchto investic nyní mají užitek úplně všichni. Šlo o nové silnice, domovy pro seniory, prokouklo všech pět našich nemocnic, a to zdaleka není všechno. Tím pádem chceme i během přicházející krize pokračovat ve velkých investicích.

Hodně nahlas mluvíte o velkých investicích, jaké máte další plány?

Nejenže o investicích mluvím, ale máme je připravené. A taky je zvládneme. K tomu chceme vrátit vodu do studní a stromy do našich lesů a konečně už poslat kůrovce někam, zároveň tlačíme na ministra dopravy, ať už konečně dostaví dálnici D1. Dlouhodobě nabízíme všem lékařům, především praktikům, dětským lékařům a zubařům takové podmínky, aby na Vysočině zůstali a nešli jinam. Že trvale podporujeme zemědělce, je známo, nyní hledáme cesty, jak jim pomoci se zadržováním vody v krajině a s odbytem jejich produktů, především v regionu. Bez zemědělců a jejich péče o krajinu, a je to sakra tvrdá práce, by Vysočina nebyla Vysočinou. Podařilo se i rozběhnout stavbu nového bloku elektrárny Dukovany, přičemž pro samotnou výstavbu bude spolupráce s regionem stěžejní. Je toho spousta a víte dobře, že před žádným úkolem neutíkám a snažím se se svými spolupracovníky všechno odmakat a dotáhnout do konce.