Kraj rozhoduje o využití zůstatku hospodaření minulého roku. Zásadně budou navýšeny rezervy

Po březnovém jednání krajské rady je jasné, kam budou směřovat milióny z téměř půlmiliardového přebytku hospodaření Kraje Vysočina roku 2018. Poté, co krajské zastupitelstvo už v lednu odsouhlasilo dotaci pro havlíčkobrodskou Jiskru ve výši 2,4 miliónu korun na pořádání Mistrovství světa v softballu, bude 19. března rozhodovat o dalších dotacích především na opravy krajských komunikací, pro krajské zdravotnictví a pro Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina.

kraj-20vysocina.jpg
  • Vedení Kraje Vysočina hospodaří dlouhodobě s přebytkem.
  • Už je jasné, kam půjdou naspořené finance. Využity budou například na opravy silnic a mostů, část poputuje do krajských nemocnic či pomohou hasičskému sboru.
  • Hejtmanství myslí také na zadní vrátka a velká část peněz z přebytku bude směřovat do rezerv.

Po březnovém jednání krajské rady je jasné, kam budou směřovat milióny z téměř půlmiliardového přebytku hospodaření Kraje Vysočina roku 2018. Poté, co krajské zastupitelstvo už v lednu odsouhlasilo dotaci pro havlíčkobrodskou Jiskru ve výši 2,4 miliónu korun na pořádání Mistrovství světa v softballu, bude 19. března rozhodovat o dalších dotacích především na opravy krajských komunikací, pro krajské zdravotnictví a pro Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. Podle informací hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka je navrženo k rozdělení dalších 234 miliónů korun, zbývajících 250,6 miliónů korun bude převedeno do Fondu strategických rezerv, s tím, že i v tomto fondu bude minimálně 150 miliónů korun rezervováno pro dopravu.

Nejvyšší částku 100 miliónů korun poskytne Kraj Vysočina ze svého loňského přebytku na rekonstrukce konkrétních mostů, dalších 50 miliónů korun navíc dostanou krajští silničáři na odstranění už vytipovaných škod po zimě a osmdesát miliónů korun zapojí Kraj Vysočina do kapitoly zdravotnictví. Čtyřmi milióny korun podpoří Kraj Vysočina pořízení projektové dokumentace nového výjezdového stanoviště Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina. Do Fondu strategických rezerv přibude dalších 250,6 miliónů korun. Stav Fondu strategických rezerv, tedy peněz, které kraj využívá na kofinancování a předfinancování evropských projektů a také na financování mimořádných a neočekávaných výdajů bude po provedených převodech ve výši 1 435 miliónů korun.

Stomilionové posílení kapitoly dopravy na opravu mostů pomůže Krajské správě a údržbě silnic Kraje Vysočina zlepšit technický stav u minimálně třinácti objektů. Jde například o most na silnici II/128 v obci Eš, o most na silnici II/348 v obci Chyška, mosty v Milovech a Jimramově nebo mosty v obcích Zvěrkovice, Litohošť a Věžná. Hned dva objekty jsou v plánu opravit v Jaroměřicích nad Rokytnou, a to na silnicích II/361 a II/401. Kraj Vysočina má v současné době pouze tři mosty v kategorii havarijní. Jedná se o most 351–026 v Třebíči, jehož generální oprava bude zahájena v květnu, zmíněný most připravený k rekonstrukci 38711–2 ve Věžné a most v Bohdalově, jehož rekonstrukce je plánována na příští rok. Pokud jde o zásadní opravy silnic po zimě, budou první velkoplošné nebo celoplošné výměny svrchních vrstev provedeny například v Jihlavě na silnici II/602 Brněnská a dále na této komunikaci v části Helenín, na silnici II/130 Leština u Světlé, na úseku II/351 ulice Račerovická v Třebíči, na spojení II/405 Okříšky – Červená Hospoda.