Kraj Vysočina si stále drží přední místo v proočkovanosti

• Vysočinu zdobí chvályhodné prvenství, které se týká proočkovanosti populace v regionu.
  • Minimálně jednu dávku vakcíny proti onemocnění COVID-19 už má více než 60 % lidí
  • Očkování přitom představuje tečku za koronavirovou pandemií.

Podle statistik vedených Centrálním řídícím týmem bylo v polovině července na Vysočině proočkováno 424 914 dávek vakcíny proti onemocnění COVID-19. Alespoň jednu dávku mělo 248 181 osob, což představuje více než 60% proočkovanost populace v regionu minimálně jednou dávkou. Všechna okresní města překročila hranici 60% proočkovanosti první dávkou. Nejlépe je na tom z okresních měst podle statistik Havlíčkův Brod. Mezi nejproočkovanějšími obcemi v kraji figuruje Vysoká Lhota na Pelhřimovsku, Chlum-Korouhvice na Žďársku a obec Rybníček na Havlíčkobrodsku. Tady všude má očkování absolvované 70 % obyvatel. „Pětatřicet procent lidí má dokončené očkování a přes šestnáct procent je naočkováno alespoň první dávkou, takže více než polovina obyvatel kraje minimálně jednu dávku dostala. A k tomu asi osm procent osob prodělalo covid-19, a má tedy protilátky," podtrhl skvělé výsledky náměstek vysočinského hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný, který v krajské radě úspěšné hájí dres sociální demokracie.

Očkovací centra na Vysočině fungují v plném provozu i během prázdnin. Nově bylo otevřeno očkovací místo přímo v areálu Nemocnice Pelhřimov, v budově lékařské pohotovosti. Prozatím jsou zde očkovány děti 12+, od 23. srpna, po skončení očkování v KD Máj Pelhřimov, se sem přesune pelhřimovské očkování kompletně. „V současné době jsou všemi velkými očkovacími centry vypisovány termíny pro skupiny od 12 let věku a starší. Nové termíny vypsané v dalším týdnu už budou dle možností center generovat podání druhé dávky ve zkrácené době 21 dní,“ dokončuje Novotný.