Kraj Vysočina vybavil pět tisíc prvňáčků bezpečným kufříkem a stavebnicí ROTO

Z krajských statistik vyplývá, že v novém školním roce na Vysočině usedlo do lavic v prvních třídách 4991 malých školáčků. Sedmi z nich, kteří budou do základní školy docházet v Mostištích, rozdal bezpečný kufřík a také stavebnici ROTO hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

kraj-20vysocina.jpg
  • Kraj Vysočina dbá na bezpečnost nejmladších obyvatel.
  • Jako každý rok si tak prvňáčci během prvního školního dne odnesli domů bezpečný kufřík a také stavebnici ROTO či dětskou knížku, jejíž příběh se odehrává v Kostelní Myslové na Vysočině.
  • Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek popřál úspěšný vstup do školních let prvňáčkům v Mostištích a ve Velkém Meziříčí.

Z krajských statistik vyplývá, že v novém školním roce na Vysočině usedlo do lavic v prvních třídách 4991 malých školáčků. Sedmi z nich, kteří budou do základní školy docházet v Mostištích, rozdal bezpečný kufřík a také stavebnici ROTO hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Ten stihl ještě první zvonění na základní škole ve Velkém Meziříčí, kde potřásl rukou čtyřicítce holčiček a kluků v 1.A a 1.B. Kombinaci obou edukativních dárků, tedy bezpečného kufříku a stavebnice ROTO, dostali od Kraje Vysočina všichni prvňáčci – na běžných i jednotřídních školách, konkrétně v 269 prvních třídách.

„První školní den je životní událostí pro děti i jejich rodiče. Tradičně i letos obsah kufříku přispěje k procvičení pravidel silničního provozu a navíc posílí jejich aktivní ochranu,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Stejně jako další členové Rady Kraje Vysočina za ČSSD – Jana Fialová v Bystřici nad Pernštejnem, Martin Hyský v Jihlavě – rozdal hejtman jako bonus pro prvňáčky i speciální knížku. Knížka Dobrodružství Fany a Beryho od Ivany Fexové byla vybrána cíleně, neboť je ideálním prvním čtením a  její příběh se odehrává v Kostelní Myslové na Vysočině.

Do škol v Kraji Vysočina ve školním roce 2019/2020 nastoupí do základek a na střední školy 62 tisíc dětí. Pokud jde o ty střední, tam poprvé do lavic zasedne 7,5 tisíce středoškoláků. Těm pomohla k rozhodování o budoucím oborovém směřování i série tradičních přehlídek středních škol. Ta je naplánována i na letošní říjen a listopad. „Budeme rádi, když si letošní deváťáci udělají čas a přijdou se s nabídkou středních škol do okresních měst seznámit,“ připomíná Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.