Krajská záchranka získala osm zásahových sanitek

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina na jaře letošního roku pořídila osm nových sanitních vozů. "Do terénu během následujících několika dní vyjedou nové vozy s pohonem 4X4 za celkem 20,5 miliónu korun s tím, že nákup uhradí záchranka z vlastních fondů," informovala ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. Nové sanitky budou přiděleny výjezdovým základnám v Pelhřimově, Pacově, Počátkách, Humpolci, Přibyslavi, Telči, Novém Městě na Moravě a jeden vůz začne sloužit v Třebíči.

sanitka.jpg
  • Jeden z nejdůležitejších vozových parků v regionu hlasí vítané posily. Za pacienty budou vyjíždět nové vozy záchranné služby.
  • Sloužit budou na výjezdových základnách v Pelhřimově, Pacově, Počátkách, Humpolci, Přibyslavi, Telči, Novém Městě na Moravě a jeden vůz bude jezdit v Třebíči.
  • Každoročně záchranáři na Vysočině vyjedou k více než 45 tisícům  případům.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina na jaře letošního roku pořídila osm nových sanitních vozů. „Do terénu během následujících několika dní vyjedou nové vozy s pohonem 4X4 za celkem 20,5 miliónu korun s tím, že nákup uhradí záchranka z vlastních fondů,“ informovala ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Vladislava Filová. Nové sanitky budou přiděleny výjezdovým základnám v Pelhřimově, Pacově, Počátkách, Humpolci, Přibyslavi, Telči, Novém Městě na Moravě a jeden vůz začne sloužit v Třebíči.

Maximální rychlost nově pořízených sanitek je  185 km za hodinu, jsou vybaveny motory o výkonu 150 kW a jedná se o zcela novou řadu VW T6. Jsou vybaveny pěti místy k sezení a jedním lůžkem, standardem je klimatizace, blokace startu nebo přídavné naftové topení. Pokud jde o zdravotnické vybavení a tablety pro přenos informací, budou sanitky vybaveny stávajícím mobiliářem z vyřazených vozů.

„Stabilně vyjíždíme z 21 výjezdových základen, v současné době disponujeme 63 vozy určenými pro zdravotnické zásahy,“ popsal aktuální stav vozového parku krajské záchranky vedoucí dopravy Martin Václavek. Naposledy byl vozový park Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina obměňován v roce 2015, kdy přibylo 14 nových vozů hrazených z Integrovaného operačního programu.  Vozový park byl v tomto roce doplněn také o 2 nové vozy pro RV systém.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina v roce 2017 evidovala 45 722 výjezdů, v roce 2016 jich bylo 45 075.