Krajský náměstek Vladimír Novotný přiblížil na stránkách Jihlavských listů přípravy na očkování

• Náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný nastínil čtenářům Jihlavských listů přípravy na plošné očkování proti koronaviru na Vysočině.
  • Stěžejní je přitom vybudování 5 očkovacích center. První by mělo fungovat v Pelhřimově.
  • Ostatní by měla být zprovozněna do poloviny března.

Aktuální otázka, která zajímá nejednoho občana Vysočiny. Jak to vypadá s přípravou očkovacích center v kraji?

Velká očkovací centra jsou nyní konzultována, je posuzováno jejich ideální vybavení a prostorové rozmístění, s městy se komunikuje, kdo co v centru zařídí, kdo za to bude zodpovědný.  V tomto směru je pomoc měst obrovským přínosem, jejich velkorysost celou přípravu velice uspíší.

Jak bylo avizováno, první centrum bychom rádi otevřeli v Pelhřimově. Důvodem jsou především stavební práce v areálu nemocnice, které zde omezují pohyb osob. Proto nemocnice hledá další kapacity pro očkování mimo areál nemocnice. Pracuje se především na systémech, které budou nutné pro chod centra. Následovat bude nábor personálu a otestování průchodnosti centra.
V Pelhřimově je podle prvních informací vedení nemocnice a zástupců města třeba cca 14 dní na stavební úpravy a další minimálně týden potřebuje nemocnice na zavedení a odzkoušení všech povinných náležitostí.

Nejsledovanější bude podle všeho asi Jihlava, že?

V případě Jihlavy budou asi nejsledovanější přípravy související s přípravou otevření centra situovaného do Technologického parku v jihlavské průmyslové zóně Hruškové Dvory.  Mělo by jít o největší očkovací centrum v regionu, jeho kapacita by mohla dosáhnout denně 800 až 1000 osob. Je to náš předpoklad.

Už přibližně víte, kdy budou tato centra uvedena do provozu?

Velké očkovací centrum v Pelhřimově může být střízlivým odhadem k dispozici do měsíce s tím, že jeho fungování je zásadně závislé na státem dodaném dostatku vakcíny.  Sebelépe připravené očkovací centrum nám ale bez vakcíny není k ničemu. Vakcína je alfa a omega zahájení plošného očkování, další klíčovou podmínkou je dostatek připraveného personálu. Další čtyři centra budou k dispozici zhruba v polovině března, některé dříve, některé později, podle potřeby.  Pelhřimov je pro nás zásadní, abychom si odzkoušeli pro nás novou aktivitu, návaznosti procesů, reagovali na chování očkované populace, přizpůsobili pracovní úkony nutným časům atd.

V kostce řečeno, komu mají být tato místa vlastně určena?

Budou k dispozici registrovaným občanům. Přepokládáme, že se metodika ministerstva zdravotnictví v čase ještě několikrát změní.

Jak se vlastně výše uvedená centra liší od očkovacích center v nemocnicích?

Pokud jde o očkování a postupy, neliší se v zásadnostech. Samotný proces očkování probíhá stejně v nemocnici jako v očkovacím centru.  Současná očkovací centra v nemocnicích ale nejsou dimenzována na stovky očkovaných denně v maximálním nasazení až 12 hodin denně.

Je ve hře i příprava dalších center v menších obcích – např. zájem již dříve avizovala Poliklinika Třešť?

V tuto chvíli se soustředíme na vybudování pěti zmíněných očkovacích center a zajištění jejich chodu přesně podle přísné metodiky ministerstva zdravotnictví. Úvahám o dalších centrech musí předcházet záruka dodání dostatku vakcíny a možnosti její distribuce. S další spoluprací měst a dalších partnerů při větších dodávkách různých druhů vakcín samozřejmě také počítáme.