Milan Štěch jednal ve Švédsku o spolupráci v oblasti obrany nebo o budoucnosti EU

Předseda Senátu Milan Štěch má za sebou dvoudenní návštěvu Švédska. Ve Stockholmu si připomenul události roku 1968 v Československu, zahájil výstavu mapující 100 let československé státnosti, jednal s předsedou parlamentu a zástupci tří ministerstev a setkal se také s králem Karlem XVI. Gustavem.

stech_17.jpg
  • Předseda Senátu Milan Štěch, který byl senátorem zvolen za obvod Pelhřimov-Jindřichův Hradec, absolvoval v tomto týdnu dvoudenní návštěvu Švédska.
  • Jeho program zahrnoval hned několik důležitých setkání a vystoupení.
  • Vrcholem byla schůzka se švédským králem Karlem XVI. Gustavem, čímž podtrhl vzájemné vynikající vztahy.

Předseda Senátu Milan Štěch má za sebou dvoudenní návštěvu Švédska. Ve Stockholmu si připomenul události roku 1968 v Československu, zahájil výstavu mapující 100 let československé státnosti, jednal s předsedou parlamentu a zástupci tří ministerstev a setkal se také s králem Karlem XVI. Gustavem.

Na základě kladných zkušeností s dodávkami letounů Gripen a s dalšími vojenskými zakázkami jednal předseda Senátu ve Stockholmu i o další možné spolupráci v oblasti obranného průmyslu. Česko má zájem o dodávky radiolokátorů Věra pro švédskou armádu, která bude i pod vlivem situace v Pobaltí v následujících letech zvyšovat výdaje na obranu. „Česko-švédské vztahy jsou vynikající, nejsou zatížené žádnými problémy. I na úrovni EU máme většinou obdobná stanoviska. Přestože jsme obě mírumilovné země, hledáme také další možnosti spolupráce v oblasti obrany. Švédský parlament napříč politickým spektrem podporuje významný nárůst výdajů na obranu v následujících sedmi letech, to je velká příležitost i pro české dodavatele,“ řekl Štěch při jednání na ministerstvu obrany.

Společně s velvyslancem Jiřím Šitlerem zahájil předseda Senátu výstavu v Českém centru, která mapuje sto let československé státnosti a připomíná klíčové mezníky a osobnosti našich dějin jako Tomáše Garrigue Masaryka nebo Edvarda Beneše.

Předseda Senátu společně se svým protějškem Urbanem Ahlinem se v Riksdagu zúčastnili vzpomínkového setkání k roku 1968. Spolu se zástupci Slovenska si připomněli osudy tisíců Čechoslováků, kteří po vpádu Varšavských vojsk našli azyl právě ve Švédsku, kde dnes žije 7000 lidí narozených v Česku. Společně hovořili také o spolupráci na úrovni obou parlamentů.

Právě události pražského jara byly jedním z témat audience Milana Štěcha u krále Karla XVI. Gustava, hovořili také např. o hospodářské spolupráci obou zemí nebo budoucnosti Evropy. Rozdílné názory přetrvávají v postoji k migračním kvótám, tématem jednání byly také rozdíly v azylové politice Česka a Švédska. „Přestože do Česka v minulých letech nepřicházely nezvladatelné počty migrantů, naši občané jsou vystrašení. ČR nikdy neměla kolonie, a proto k nám ani v minulosti obyvatelé z těchto zemí nepřicházeli. Země Visegradské skupiny mají shodné nebo podobné názory jako my,“ vysvětlil Štěch, který také hovořil se svými partnery o aktuálním vývoji v české politice nebo o postojích jednotlivých zemí uvnitř EU. Česko i Švédsko mají stejný postoj k budoucnosti Evropy – odmítají dvourychlostní EU, naopak jsou nakloněny postupnému rozšiřování EU o některé balkánské země.