O školství v Kraji Vysočina

Krajská radní pro oblast školství Jana Fialová a kandidátka na post místopředsedkyně ČSSD za Kraj Vysočina, nám popsala situaci v Kraji Vysočina, z pohledu školství a vzdělávání. V loňském roce jsme se věnovali podpoře zemědělství a pokračovali v podpoře odborného vzdělávání. Naše aktivity v oblasti regionálního školství jsou systémové a pomalu začínáme sklízet ovoce v podobě počtu přihlášek na odborně zaměřené střední školy a to jak na učební, tak na maturitní obory.

2-j-fialova-topimg-0159_1.jpg
  • Krajské školství pod vedením sociální demokracie je úspěšné
  • Rozvoj odborného vzdělávání se těší podpoře i od firem
  • Studenti si postaví nákladní automobil

Krajská radní pro oblast školství Jana Fialová a kandidátka na post místopředsedkyně ČSSD za Kraj Vysočina, nám popsala situaci v Kraji Vysočina, z pohledu školství a vzdělávání.

V loňském roce jsme se věnovali podpoře zemědělství a pokračovali v podpoře odborného vzdělávání. Naše aktivity v oblasti regionálního školství jsou systémové a pomalu začínáme sklízet ovoce v podobě počtu přihlášek na odborně zaměřené střední školy a to jak na učební, tak na maturitní obory. V praxi jsme si ověřili, že děti k danému směru vzdělávání můžeme přitáhnout originálními a atraktivními projekty. Letošní rok 2018 se zaměří Kraj Vysočina na oblast moderních technologií a průmyslu 4.0.

Protože jsme si vědomi skutečnostmi, že začít se musí již na základních školách (které zřizují města a obce), pro jejich žáky pořádáme řadu zajímavých soutěží. Děti z prvního stupně budou letos stavět z naší technické stavebnice ROTO Z VYSOČINY na téma VYNÁLEZY, VYNÁLEZCE. Již popáté nám předvedou svou šikovnost ve stavění z MERKURU děti druhých stupňů ZŠ a to na téma VRTULNÍK. Stavět se bude letos v atraktivních prostorách Letecké základny v Náměšti nad Oslavou. Již podruhé na Krajském úřadě Kraje Vysočina přivítáme žáky ve znalostní soutěži Zemědělství na Vysočině a na podzim nás čeká soutěž zaměřená na stavění ze stavebnice TEIFOC. Již známe vítěze 9. ročníku znalostní soutěže POZNEJ VYSOČINU. Samozřejmě nezahálíme ani na středních školách, které zřizujeme. Na technických školách se dokončují sportovní auta KAIPAN 14, která doplní flotilu KAIPAN 16 (budou opět vystaveny v CITY PARKU Jihlava). Máme hotové 4 traktory ZETOR CABRIO, postavené z dílů. Pokračujeme v projektu REPASI starší techniky z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, které nám tato organizace do škol převedla. A letos na podzim si studenti třebíčské průmyslovky začnou stavět i nové nákladní auto TATRA, které pak bude předáno do provozu KSÚSV. Podporujeme i nadále jazykové vzdělávání a letos už po deváté posíláme 3 nejúspěšnější studenty ze soutěže S VYSOČINOU DO EVROPY do Anglie.

Máme velkou radost ze spolupráce KRAJE, FIREM A ŠKOL. Znovu nalezená důvěra mezi těmito partnery je základem úspěchu a jsme velmi rádi, že nám v kraji funguje.