Pacientům třebíčské nemocnice nově slouží magnetická rezonance

Ve středu 3. července se v Nemocnici Třebíč uskutečnilo slavnostní otevření pracoviště magnetické rezonance. Nemocnice Třebíč bude po Jihlavě a Novém Městě na Moravě společně s Nemocnicí Havlíčkův Brod dalšími nemocnicemi v našem kraji, které budou využívat magnetickou rezonanci.

img-0076_1.jpg
  • V Kraji Vysočina je poskytována špičková zdravotní péče.
  • A pomyslná laťka byla opět posunuta o něco výš. V Nemocnici Třebíč bylo otevřeno pracoviště magnetické rezonance.
  • Diagnostický přístroj byl pořízen z evropských peněz a sloužit bude pacientům z Třebíče a okolí.

Ve středu 3. července se v Nemocnici Třebíč uskutečnilo slavnostní otevření pracoviště magnetické rezonance. Nemocnice Třebíč bude po Jihlavě a Novém Městě na Moravě společně s Nemocnicí Havlíčkův Brod dalšími nemocnicemi v našem kraji, které budou využívat magnetickou rezonanci. Zvýší se tak komfort pacientů. Ti doposud museli za tímto vyšetřením dojíždět. Dalším významným faktorem je, že se výrazně sníží objednací lhůty na toto vyšetření v Kraji Vysočina. Současně se jedná o metodu, která nezatěžuje pacienty radiační zátěží. První pacienti pracoviště využili v pondělí 8. července.

„Nemocnice Třebíč prošla za poslední roky rozsáhlou modernizací a otevření pracoviště magnetické rezonance je pomyslným završením této etapy budování. Nyní připravujeme ještě výstavbu nových operačních sálů, které by měly nahradit ty stávající, morálně a technicky zastaralé.  Nové pavilony a moderní vybavení tvoří jen malou část, nejdůležitější pro kvalitní zdravotní péči je personál nemocnice myslící v první řadě na pacienty,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo z evropských peněz pořídit magnetickou rezonanci právě do Třebíče. Je to třetí přístroj, který v našem kraji máme, a připravujeme se na další otevření magnetické rezonance v Havlíčkově Brodě. Takže nakonec bude mít Kraj Vysočina celkem čtyři moderní diagnostické přístroje. V budoucnu bude standard každé nemocnice mít magnetickou rezonanci jako radiodiagnostickou metodu,“ sdělil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Nový špičkový přístroj pokryje vyšetření pacientů ve spádovosti Třebíč a okolí. „Díky magnetické rezonanci v třebíčské nemocnici se nám podaří výrazně zlepšit dostupnost šetrnější a modernější diagnostiky pacientů nejen z naší spádové oblasti,“ potvrzuje ředitelka Nemocnice Třebíč Eva Tomášová. Pacienti tak nebudou muset jezdit do vzdálených zdravotnických zařízení jako dosud, což zkvalitní a urychlí jejich léčbu. Magnetická rezonance umožňuje komplexní diagnostiku, a to vede k včasnějšímu záchytu nejrůznějších onemocnění, která se tak mohou dříve řešit. Pacienti tak se rychleji vrátí do plnohodnotného života.

Magnetická rezonance stála 31 milionů, značná část je hrazena z evropských peněz. Nemocnici Třebíč dodala přístroj firma Siemens Healthcare. Jedná se o špičkový diagnostický přístroj, který pokryje všechna plánovaná vyšetření ve spádové oblasti Nemocnice Třebíč. Předpokládané spektrum využití magnetické rezonance: 65 % – hlava, končetiny a páteř, 20 % – krk, hrudník, břicho a pánev, 10 % tvoří angiografická doplňující vyšetření.

Celková cena magnetické rezonance včetně přístrojového vybavení činila 30 980 840 korun. Z toho 26 milionů bylo čerpáno z evropského dotačního programu, 1,5 milionu korun je ze státního rozpočtu a třemi miliony korun se podílel Kraj Vysočina. Součástí dodávky přístroje je i další vybavení včetně speciálních přístrojů, např. monitor životních funkcí, anesteziologický přístroj, plicní ventilátor a další přístroje, které umožňují vyšetřování dětí a z jiného důvodu nespolupracujících pacientů.