Poslanecká sněmovna podpořila novou vládu

Vláda ANO a ČSSD získala důvěru Poslanecké sněmovny. Podpořilo ji 105 poslanců, proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci na hlasování nedorazili. Jednání o důvěře začalo ve středu ráno a skončilo ve čtvrtek krátce po jedné hodině. Naše země má plnohodnotnou vládu po 264 dnech od voleb. Ty se konaly loni v říjnu.

2018-07-11-snemovna-hlasovani-o-duvere-vlade-7.jpg
  • Po 264 dnech má Česká republika vládu s důvěrou.
  • Pro menšinovou vládu ANO a ČSSD zvedlo ruku 105 poslanců.
  • Ve vládním kabinetu vede ČSSD pět ministerstev – vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury.

Vláda ANO a ČSSD získala důvěru Poslanecké sněmovny. Podpořilo ji 105 poslanců, proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci na hlasování nedorazili. Jednání o důvěře začalo ve středu ráno a skončilo ve čtvrtek krátce po jedné hodině. Naše země má plnohodnotnou vládu po 264 dnech od voleb. Ty se konaly loni v říjnu.

„Po více než osmi měsících se občané České republiky dočkali vlády s důvěrou. Věřím, že následující období bude především o řešení programových otázek a že přispějeme ke zlepšení životní úrovně v naší zemi,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí a předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál.

Vládu na začátku schůze podpořil prezident Miloš Zeman. Ve svém projevu vyzdvihl její dlouhodobý investiční program. Proti se vyslovil ve snaze Evropské unie zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny. Nelibě také vidí deficit v době ekonomického růstu.

Premiér Andrej Babiš slíbil, že menšinová vláda udělá maximum pro lidi. S tím souvisí i hlavní body vládního programu, kam se řadí důchodová reforma, digitální Česko, boj za české zájmy v Evropské unii a ve světě, strategický investiční program, reforma státu a posílení bezpečnosti.

Debata se vedla také v otázce hospodaření státu. Vláda podle svého premiéra by měla směřovat k vyrovnanému rozpočtu. Současný deficit pak považuje za minimální.