Sestry ve směnném režimu dostanou od 1. července přidáno

Vláda na konci května rozhodla, že od 1. července budou navýšeny mzdy vybraným nelékařským zdravotnickým pracovníkům pracujícím v třísměnném nebo nepřetržitém provozu bez odborného dohledu o 2 000 korun. Navýšení se na Vysočině týká cca 1600 lidí. „I přesto, že ministerstvo zdravotnictví peníze na zvýšení mzdy zdravotníkům do krajů pošle na základě dotačního řízení se zpožděním, mohu potvrdit, že v našich krajských nemocnicích bude zdravotním sestrám od 1. 7. přidáno,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

sestra.jpg
  • O 2000 korun si polepší zdravotní sestry na Vysočině.
  • Navýšení mezd, o kterém rozhodla vláda, se týká nelékařského zdravotního personálu, který pracuje v třísměnném nebo nepřetržitém provozu bez odborného dohledu.
  • Jde o důležitý krok, díky kterému bude lépe oceněna náročná a zodpovědná práce.

Vláda na konci května rozhodla, že od 1. července budou navýšeny mzdy vybraným nelékařským zdravotnickým pracovníkům pracujícím v třísměnném nebo nepřetržitém provozu bez odborného dohledu o 2 000 korun. Navýšení se na Vysočině týká cca 1600 lidí. „I přesto, že ministerstvo zdravotnictví peníze na zvýšení mzdy zdravotníkům do krajů pošle na základě dotačního řízení se zpožděním, mohu potvrdit, že v našich krajských nemocnicích bude zdravotním sestrám od 1. 7. přidáno,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Zvýšení platů podle vládního nařízení se podle odhadu týká na Vysočině až 40 % nelékařských zdravotníků. Získání finančních prostředků pro navýšení mezd zdravotních sester od ministerstva zdravotnictví je tentokrát komplikovanější i administrativně náročnější. Odhadovaný nikoli však konečný požadavek zdravotnických zařízení z Kraje Vysočina pro následující půlrok platnosti zákona se může pohybovat na hranici 30 miliónů korun. Například Nemocnice Jihlava udává, že na navýšení platu má nárok 416 pracovníků, což se v rozpočtu nemocnice podepíše částkou téměř sedm miliónů korun, stejně jako například Nemocnice Třebíč, která potřebuje do konce roku pro navýšení mezd téměř 300 zaměstnanců necelých 5 miliónů korun, a tyto peníze v rozpočtu chybí. „Rychlé řešení je tak pro nás, ale i pro nekrajská zařízení důležité. V tuto chvíli zatím přijímají nemocnice opatření k vyplácení těchto peněz bez finanční podpory od kraje“ upozorňuje na aktuální stav hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Podle informací ministerstva zdravotnictví bude zdravotnickým zařízením prostřednictvím krajů poskytnuta pouze záloha na celých šest měsíců dopředu. Na konci roku se provede vyúčtování dotace. Od nového roku by pak měla s pokrytím navýšení počítat už úhradová vyhláška.