Slovo hejtmana

Letos si připomínáme 100 let od vzniku samostatného československého státu. Naše generace se bezesporu nedočká za svého života významnějšího výročí. Dnes už příliš nevnímáme tu radost a hrdost, jakou vnímali v roce 1918 naši předci z realizace odvěkého snu mnoha pokolení. Za těch následujících sto let jsme zažili nemálo chvil, na něž můžeme být pyšní. I těch opačných – méně veselých.

1-j-behounek-orezimg-0383.jpg
  • Ve svém pravidelném příspěvku zmiňuje vysočinský hejtman Jiří Běhounek letošní stoleté výročí od vzniku samostatného československého státu.
  • Oslaveno bude ve velkém stylu i na Vysočině.
  • Připraven je cyklus oslav „Proletí 100letí“, který odstartoval velkým piknikem v Jihlavě.
  • Jak sám hejtman říká, buďte u toho! Je a bude na co vzpomínat!

Letos si připomínáme 100 let od vzniku samostatného československého státu. Naše generace se bezesporu nedočká za svého života významnějšího výročí. Dnes už příliš nevnímáme tu radost a hrdost, jakou vnímali v roce 1918 naši předci z realizace odvěkého snu mnoha pokolení. Za těch následujících sto let jsme zažili nemálo chvil, na něž můžeme být pyšní. I těch opačných – méně veselých. Dvacet let tzv. „první republiky“ bylo obdobím formování nové společnosti, jejích orgánů a institucí. Patřili jsme v té době mezi nejúspěšnější státy nejen v Evropě. Po té přišla fašistická okupace a druhá světová válka. Jen co se naše země vzpamatovala z válečných útrap, přišla nová nadvláda – tentokrát vnitřní despotismus řízený z východní mocnosti. Dalších čtyřicet let bylo slovo svoboda jen proklamovaným heslem bez skutečného obsahu a bývalá úspěšná průmyslová země se propadla v žebříčku prosperity na spodní příčky.

Nicméně nyní žijeme v zemi, která má sice mnohé bolesti a nedostatky, ale přesto je prosperujícím svobodným demokratickým státem, jenž nezná nadvládu jiných ani vnitřní tyranii. Je to jen na nás a našich schopnostech. To je jistě důvodem k důstojným oslavám stoletého výročí naší samostatnosti.

Kromě mnoha akcí, jež připravují města, obce a nejrůznější společenské organizace, je náš Kraj Vysočina iniciátorem myšlenky propojení všech okresních měst do cyklu oslav „Proletí 100letí“, kdy oslavy v jednotlivých městech propojí pohyblivý divadelní objekt (stroj času) performera Vojty Štulce odkazující na osudové české téma osmiček. O jednotlivých částech tohoto projektu budete průběžně informováni. Krajské oslavy 100. výročí republiky se napojí na etablované místní akce. V Pelhřimově 8. června to bude Festival rekordů, ve Žďáru nad Sázavou 9. června Den Žďáru, v Třebíči 18. srpna Slavnosti tří kápí, v Havlíčkově Brodě bude oslava 7. září součástí celorepublikového zahájení Dnů evropského dědictví. Symbolem oslav bude „krajský strom“, který má znázornit sepjetí a spolupráci pěti okresů Kraje Vysočina. Vyvrcholení oslav na Vysočině je naplánováno na sobotu 15. září 2018, kdy bude na jihlavském Masarykově náměstí pro veřejnost připravena odpolední a večerní veřejná produkce s originálním prvorepublikovým programem.

Doufám, že rok 2018 nás potěší důstojným průběhem oslav naší samostatnosti. Na Vysočině jsme připraveni k tomu přispět. Přeji Vám jeho příjemné prožití.

Jiří Běhounek

hejtman Kraje Vysočina