Slovo hejtmana

S nadcházejícím létem se všichni těšíme na chvíle odpočinku a relaxace – nejlépe u vody. Není však vždy vše jen tak idylické jako na plovárně ve slavném Vančurově Rozmarném létě. Na letní kratochvíle mají mnozí i tragické vzpomínky. Utopení je po různých úrazech druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí v průmyslových zemích.

1-j-behounek-orez2.jpg
  • Vysočinský hejtman Jiří Běhounek ve svém pravidelném příspěvku líčí léto nejen jako reklamu na odpočinek a relax, ale také jako období, kdy zejména dětem hrozí mnohá nebezpečí.
  • V souvislosti s tím vyzdvihuje každodenní nasazení záchranné zdravotnické služby a také přínos vzdělávacího programu „První pomoc do škol“.
  • Vodu přitom zmiňuje hned několikrát. Nešlo nepřipomenout, že Vysočina bojuje se suchem.

S nadcházejícím létem se všichni těšíme na chvíle odpočinku a relaxace – nejlépe u vody. Není však vždy vše jen tak idylické jako na plovárně ve slavném Vančurově Rozmarném létě. Na letní kratochvíle mají mnozí i tragické vzpomínky. Utopení je po různých úrazech druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí v průmyslových zemích. V České republice se utopí přibližně 200 lidí za rok, přičemž většinou jde právě o děti. Jako v jiných případech je i zde důležitým momentem, jak tomu předejít, prevence. V naší republice je po roky pozitivní skutečností výuka plavání, která probíhá skoro ve všech školách v rámci vyučování. Díky tomu umí plavat skoro všechny děti. Naše země je v tom výjimečná.

Utonutí ovšem není jediným nebezpečím, které dětem především v létě hrozí. I při sportu a různých hrách je hlavně na nás dospělých, abychom mysleli na bezpečnost dětí a předešli smutným tragédiím. Když už k vážnému ohrožení života dojde, o výsledku rozhoduje i rychlá a odborná pomoc. V našem kraji funguje výborně záchranná zdravotnická služba, ale udělalo se v tomto směru nemálo i jiné dobré práce. Školením odborníků ze záchranné služby pod názvem „První pomoc do škol“ prošlo v minulých letech každoročně přibližně pět tisíc dětí. Nebylo to pouze samoúčelné předvádění na efekt. Už několikrát jsme zaznamenali případy, kdy tyto proškolené děti zareagovaly v obtížných situacích rychle a správně. A podílely se doslova na záchraně životů.

V souvislosti s vodou se nemohu vyhnout připomenutí existujícího sucha a nutnosti šetření vodními zdroji. Už jsme zaznamenali situace, kdy při skutečně vážném nedostatku vody a dokonce zákazu místních orgánů zalévání zahrad a naplňování bazénů na tuto realitu lidé nehledí a dávají přednost svým soukromým zájmům. Klidně vyčerpají společné zásoby vody a pak vyžadují další přísun vody cisternami apod.

Sobectví jednotlivců tak pořád často vítězí nad solidárností bez ohledu na následky, jež pak zasáhnou všechny. Přitom vidíme, že situace s nedostatkem vláhy je mnohdy opravdu vážná. Nezbývá mi než apelovat na zodpovědnost a vědomí sounáležitosti našich občanů.

Jiří Běhounek

hejtman Kraje Vysočina