Stát poslal peníze na platy pro zdravotní sestry

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v tomto týdnu informoval, že je otázkou řádově dnů, kdy budou mít všechny krajské nemocnice na Vysočině a obě krajská dětská centra na svých účtech státní dotaci na navýšení zvláštního příplatku za soustavné poskytování zdravotních služeb zdravotnickými pracovníky vykonávající samostatně povolání bez odborného dohledu v třísměnném nebo nepřetržitém režimu u poskytovatelů zdravotnických služeb lůžkové péče. Krajské nemocnice od státu získaly nekrácenou požadovanou částku ve výši 26 719 332 korun.

sestra.jpg
  • Kraj Vysočina na nic nečekal a jako vůbec první kraj přidal od 1. července zdravotním sestrám.
  • Díky němu si na platech polepšili všichni nelékařští zdravotní pracovníci pracující v třísměnném nebo nepřetržitém provozu. Navýšení činí 2 tisíce korun měsíčně.
  • Teď přijdou na vyšší platy peníze ze státní kasy.
  • O individuální dotaci mohou prostřednictvím žádat i ostatní poskytovatelé zdravotních služeb lůžkové péče se sídlem na území Kraje Vysočina. Nejde tak pouze o krajské nemocnice.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v tomto týdnu informoval, že je otázkou řádově dnů, kdy budou mít všechny krajské nemocnice na Vysočině a obě krajská dětská centra na svých účtech státní dotaci na navýšení zvláštního příplatku za soustavné poskytování zdravotních služeb zdravotnickými pracovníky vykonávající samostatně povolání bez odborného dohledu v třísměnném nebo nepřetržitém režimu u poskytovatelů zdravotnických služeb lůžkové péče. Krajské nemocnice od státu získaly nekrácenou požadovanou částku ve výši 26 719 332 korun.

„Dotace pokryje navýšení mzdových nákladů našich zdravotnických zařízení, které vláda nařídila od 1. července letošního roku. Dvouměsíční propad v limitech na mzdy nyní nemocnice budou moci vyrovnat. Všechna krajská zdravotní zařízení totiž s využitím všech rezerv zvýšila na pokyn kraje mzdy už v červenci,“ uvedl  náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. O individuální dotaci mohou prostřednictvím Kraje Vysočina až do konce října žádat i ostatní poskytovatelé zdravotních služeb lůžkové péče se sídlem na území Kraje Vysočina, kteří splňují podmínky pro poskytnutí finanční dotace stanovené v metodice dotačního programu Ministerstva zdravotnictví ke stabilizaci vybraných zdravotnických nelékařských pracovníků ve směnném provozu. Z došlých žádostí podá kraj do dotačního programu další sumarizační žádost o peníze ze státního rozpočtu.