To vážně ne! Vedení Jihlavy plánuje zdražit bytovou výstavbu a dodatečně zdanit podnikatele

• Radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a zároveň také člen Zastupitelstva města Jihlavy Martin Hyský upozorňuje na připravované kroky současného vedení města, které mohou bolet.
  • To chce totiž zdanit bytovou výstavbu a tím pádem zdražit bydlení.
  • Průšvihem podle něho jsou také snahy zdanit podnikatelské aktivity v krajském městě.

V určitém smyslu chápu vedení města, že se snaží získat další finanční prostředky na potřebný rozvoj města. Ovšem s čím nemohu souhlasit, je návrh na zdražení bytové výstavby a dodatečné zdanění podnikatelů formou zásad pro spolupráci s investory. To by totiž znamenalo hned několik kroků dozadu. Problematická je zejména snaha jakýmkoliv způsobem „zdaňovat“ bytovou výstavbu. Tímto opravdu další obyvatele nezískáme, pouze zdražíme jednu ze základních lidských potřeb, kterým bydlení bezpochyby je. Jediné, co to přinese, že ze zájemců o bydlení v Jihlavě budeme dělat exkluzivní klub. Nemohu souhlasit také s dalším zdaňováním podnikatelů, kteří mají zájem ve městě investovat, zejména těch, kteří přinesou další pracovní místa a výrobu s vyšší přidanou hodnotou. Investiční příspěvek by mi tolik nevadil pouze u logistických a skladovacích center a dalších obchodních zón s hypermarkety a supermarkety, kterých je ve městě už tak nadbytek. Návrh na zdanění je absurdní zejména v době, kdy stojíme na prahu hospodářské krize, která by měla být ještě hlubší než ta, která se po celém světě rozšířila s rokem 2008. Nesmíme zapomínat na to, že v Jihlavě hraje prim průmysl, který je obzvlášť citlivý právě na hospodářské cykly. Cílem města by mělo být působení na diverzifikaci výroby, či chcete-li nabídky pracovních míst. Vybírání „výpalného“ městem investory nepřiláká, pouze je odradí.