Třebíčská průmyslovka má druhého Kaipana

Střední průmyslová škola Třebíč představila v Okříškách nový model Kaipana2, na kterém zhruba půl roku pracovala parta budoucích autotroniků a automechaniků. Sportovní vůz v zeleno stříbrném provedení je už druhým modelem, který ve škole studenti postavili. Tentokrát kromě Kraje Vysočina pomohly s pořízením třebíčská TTS a okříšské FRÄNKISCHE, kde byl také nový automobil slavnostně pokřtěn.

img-0154.jpg
  • V krajské flotile přibyl další model sportovní vozu Kaipan.
  • Kraj Vysočina pokračuje v úspěšné podpoře technického vzdělávání.
  • Vedle auta si studenti  mohou postavit také traktor.
  • Jejich práce má velký ohlas rovněž u partnerů jednotlivých škol na Vysočině.

Střední průmyslová škola Třebíč představila v Okříškách nový model Kaipana2, na kterém zhruba půl roku pracovala parta budoucích autotroniků a automechaniků. Sportovní vůz v zeleno stříbrném provedení je už druhým modelem, který ve škole studenti postavili. Tentokrát kromě Kraje Vysočina pomohly s pořízením třebíčská TTS a okříšské FRÄNKISCHE, kde byl také nový automobil slavnostně pokřtěn.

I přesto, že několik zkušebních cest má už třebíčský Kaipan2 za sebou, konstrukční tým studentů trval na slavnostním oficiálním odhalení nové podoby. Za účasti radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jany Fialové a zástupců podporovatelů – společností TTS Třebíč a FRÄNKISCHE Okříšky byl zeleno-stříbrný sporťák pokřtěn a čestně zařazen do krajské flotily. „Že půjde o mimořádný design jsme si uvědomovali už při zkušebních jízdách. Volili jsme sice méně frekventované silnice, ale neúmyslně jsme i na nich zpomalovali provoz. Ostatní řidiči si nás prostě chtěli prohlédnout. A proč se tomu bránit, o tom tenhle projekt je. Postavit si své auto a ukázat ho ostatním, ukázat, co umíme,“ říká Jakub Linhart.

Své zkušenosti se stavbou skládačky Kaipanu už na Střední průmyslové škole v Třebíči mistři i žáci mají. „Ke stavbě auta jsem se dostal až u této varianty. Myslím, že tohle auto má obrovské plus v konstrukčních detailech – nádhernou přístrojovou desku, interiér, budíky, originální zpracování krytů,“ popisuje Josef Poul, zatímco Pavel Horký vzpomíná na horké chvilky při usazování karosérie na rám a přiznává, že tehdy na autě obrazně „nechali ruce“.

„V současné době už běží druhé kolo projektu Postav si své auto. Zatímco při jeho prvním ročníku jsme pořídili skládačku do sedmi krajských technických škol, v letošním školním roce se samo o účast na projektu přihlásilo devět škol. Stavba vlastních aut žáky středních škol se po úspěšném prvním ročníku zalíbila i partnerům škol a tak nás velice těší, že partneři mají o spolupráci stále větší zájem. Bez zainteresovaných firem ochotných podpořit i méně obvyklé projekty si dnes krajské střední školství na Vysočině už nedokážeme představit,“ říká radní Kraje Vysočina Jana Fialová. Projekt Postav si… v současné době pokračuje stavbou vybraného modelu tradičního traktoru ZETOR ve čtyřech vysočinských středních školách a jsou zde signály, že ZETOREM ambice studentů nekončí.