V Pacově vyroste Dům sociálních služeb. Pečovat bude o lidi s Alzheimerovou chorobou

Předseda Senátu Milan Štěch, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, náměstek ministra pro lidská práva a legislativu a krajský předseda Petr Krčál a další hosté se ve středu 18. července zúčastnili slavnostního poklepání základního kamene Domu sociálních služeb v Pacově. Stavba naváže na stávající domov pro seniory. Tím bude navýšena kapacita zařízení o 80 lůžek, které budou sloužit zejména lidem s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence.

• V Kraji Vysočina přibudou další lůžka pro staré a nemocné lidi.
  • V tomto týdnu byla slavnostně zahájena stavba Domu sociálních služeb v Pacově.
  • Tématem zahájení bylo nejen zajištění potřebné péče, ale také poděkování všem pracovníkům v sociálních službách.
  • Stavbu za 135 milionů korun finančně podpořili Ministerstvo práce a sociálních věcí a Kraj Vysočina.

Předseda Senátu Milan Štěch, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, náměstek ministra pro lidská práva a legislativu a krajský předseda Petr Krčál a další hosté se ve středu 18. července zúčastnili slavnostního poklepání základního kamene Domu sociálních služeb v Pacově. Stavba naváže na stávající domov pro seniory. Tím bude navýšena kapacita zařízení o 80 lůžek, které budou sloužit zejména lidem s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence.

„Oceňuji, jak je na Vysočině pečováno o potřebné,“ uznal předseda Senátu Milan Štěch. Ten zároveň připomněl, že služby budou sektorem, který bude zaměstnávat čím dál více lidí. V navazujícím projevu pak hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek zdůraznil pětiletou přípravu celé stavby pavilonu a ocenil vůli zaměstnanců pracovat v sociálních službách.  Náročnost povolání zmínil také náměstek ministra pro lidská práva a legislativu a krajský předseda Petr Krčál. Ten popřál zdárný průběh stavebních prací a spokojené obyvatele. Na závěr se dotkl také tématu financování sociálních služeb, jehož systém volá po změně. Stabilitu dle jeho slov zajistí financování prostřednictvím pojistného systému.

Stavba, která roste v Malovcově ulici, nabídne služby domova se zvláštním režimem. Nový objekt bude funkčně a provozně propojen se stávajícím zařízením. Investice si vyžádá částku 135 milionů korun, kterou z velké části pokryly dotace. 87 milionů korun dodalo Ministerstvo práce a sociálních věcí, 20 milionů korun pak Kraj Vysočina. Otevření je naplánováno na první čtvrtletí 2019.