Vepříkov slaví. Titul Vesnice roku Kraje Vysočina je doma

Starosta obce Vepříkov Petr Bárta převzal za přítomnosti zástupců vyhlašovatelů soutěže Vesnice roku titul, který obec opravňuje ozdobit se zlatou stuhou s letopočtem 2018 a postoupit do celostátního kola soutěže. Ocenění bylo v rámci slavnostního ceremoniálu ve Vepříkově předáno i dalším čtrnácti úspěšným obcím. „Už jen účast v soutěži je prestižní záležitostí, příležitostí pochlubit se aktivitami přispívajícími k rozvoji a udržitelnosti venkova. Vítězem může být jen jeden, ale adeptů bývá každoročně hned několik,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

kraj-20vysocina.jpg
  • Vesnicí roku se na Vysočině stal Vepříkov.
  • Titul je ve svých rukou. Obec se rozvíjí po všech stránkách.
  • V rámci slavnostního ceremoniálu bylo předáno ocenění dalším 14 vyznamenaným obcím.
  • Vepříkov postoupil do celostátního kolo soutěže, které se uskuteční v zářijovém termínu.

Starosta obce Vepříkov Petr Bárta převzal za přítomnosti zástupců vyhlašovatelů soutěže Vesnice roku titul, který obec opravňuje ozdobit se zlatou stuhou s letopočtem 2018 a postoupit do celostátního kola soutěže. Ocenění bylo v rámci slavnostního ceremoniálu ve Vepříkově předáno i dalším čtrnácti úspěšným obcím. „Už jen účast v soutěži je prestižní záležitostí, příležitostí pochlubit se aktivitami přispívajícími k rozvoji a udržitelnosti venkova. Vítězem může být jen jeden, ale adeptů bývá každoročně hned několik,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku 2018 v Kraji Vysočina:

Zlatá stuha – krajský vítěz – Vepříkov, okres Havlíčkův Brod

Obec při své prezentaci prokázala jasnou koncepci svého rozvoje, zejména kvalitní práci s mládeží, příkladnou péči o zeleň a životní prostředí a vysoký stupeň občanské soudržnosti včetně propagace svých rodáků. Občané obce rovněž udržují lidové tradice prostřednictvím mnoha spolků i jednotlivců ze svých řad. Obec pečuje o své občany s cílem udržení vysokého standardu občanské vybavenosti a vzájemné soudržnosti.

Dosavadní úspěchy obce Vepříkov v soutěži Vesnice roku Kraje Vysočina:

2017 – diplom za uchování povědomí o historii obce

2016 – Cena naděje pro živý venkov

2015, 2013 – modrá stuha za společenský život

2014 – diplom za systematický rozvoj obce

2012 – diplom za zachování venkovského dědictví

Modrá stuha za společenský život – obec Dlouhé, okres Žďár nad Sázavou

Bílá stuha za činnost mládeže – obec Jiřice, okres Pelhřimov

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí – obec Číměř, okres Třebíč

Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu – obec Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Diplom za moderní knihovnické a informační služby – obec Horní Ves, okres Pelhřimov

Diplom za vzorné vedení kroniky – obec Smrčná, okres Jihlava

Diplom za rozvíjení lidových tradic – obec Oudoleň, okres Havlíčkův Brod

Diplom za příkladnou péči o historickou zástavbu obce – obec Dolní Město, okres Havlíčkův Brod

Diplom za příkladný rozvoj meziobecní a mezinárodní spolupráce – obec Víska u Chotěboře, okres Havlíčkův Brod

Diplom za společenský život v obci – obec Rudíkov, okres Třebíč

Diplom za příkladnou ekologickou výchovu mládeže – obec Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích – obec Věžnice, okres Havlíčkův Brod

Zlatá cihla v programu obnovy venkova:

• Kategorie A – obnova/rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu – obec Rohozná za opravu Kaple sv. Václava u Rohozné, okres Jihlava
  • Kategorie B – obnova/rekonstrukce staveb venkovské zástavby – obec Štěpkov za opravu hasičské zbrojnice, okres Třebíč
  • Kategorie C – nové venkovské stavby, obec Nová Ves u Nového Města na Moravě za stavbu Kaple sv. Anny, okres Žďár nad Sázavou

Kraj Vysočina patří historicky k podporovatelům soutěže. Letos se do krajského kola přihlásilo 25 obcí.

Celostátní kolo soutěže se uskuteční první zářijový týden. Vítěz letošního ročníku bude vyhlášen 15. září v Luhačovicích. Loňským držitelem prestižního titulu se stala obec Heřmanov z Kraje Vysočina.