Výsledky 42. sjezdu ČSSD. Janu Hamáčkovi bude krýt záda Jiří Běhounek

• Sociální demokraté mají za sebou 42. sjezd.
  • V jeho průběhu si zvolili nové vedení. Jméno předsedy Jana Hamáček přitom zůstává.
  • Kraj Vysočina bude mít opět svého zástupce v nejužším vedení. Stal se jím nový místopředseda ČSSD Jiří Běhounek.

V pořadí 42. sjezd ČSSD je minulostí. Dvoudenní akce se tentokrát uskutečnila on-line. V jejím průběhu obhájil post předsedy Jan Hamáček. Staronový předseda strany a současný ministr vnitra  získal 140 hlasů z 270 možných. Jeho hlavní protikandidát Tomáš Petříček dostal 95 hlasů. Třetí zájemce o vedení strany, kterou byla poslankyně Kateřina Valachová, přesvědčila 23 delegátů. Prvním místopředsedou byl zvolen poslanec Roman Onderka. Řadovými místopředsedy byli zvoleni ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, bývalá poslankyně Jana Váhalová, starosta Hvozdné na Zlínsku Josef Říha, poslanec Jiří Běhounek a Jan Tvrdý, který je šéfem okresní organizace ČSSD Praha-východ. „Tento národ sociální demokraty potřebuje a snad si to národ uvědomuje,“ pronesl ve své nové funkci Jiří Běhounek, díky kterému bude mít Vysočina opět svého zástupce ve vedení strany.