Výsledky vnitrostranického referenda o vstupu ČSSD do vládní koalice: Vysočina řekla jasné ano

Ve vnitrostranickém referendu, které proběhlo od 21. května do 14. června, se členové ČSSD rozhodli pro vstup strany do vládní koalice s hnutím ANO a podporou KSČM. Pro vstup hlasovalo 58,53 % zúčastněných členů, proti bylo 40,20 % hlasujících. Zbytek, tedy 1,27 % odevzdaných hlasů, bylo neplatných. Referenda se zúčastnilo 64,74 % členské základny (11 404 hlasujících členů), což přesáhlo povinné kvórum 25 %. Na Vysočině hlasovalo pro vstup do vlády 76,53 % hlasujících, proti bylo 22,71 %. Neplatných hlasů nebylo ani jedno procento.

• Předseda ČSSD Jan Hamáček představil výsledky vnitrostranického referenda.
  • Na Vysočině podpořila vstup sociální demokracie do vládní koalice s hnutím ANO většina členů.
  • 76,53 % hlasů pro je vůbec nejlepší výsledek v rámci všech 14 krajů.

Ve vnitrostranickém referendu, které proběhlo od 21. května do 14. června, se členové ČSSD rozhodli pro vstup strany do vládní koalice s hnutím ANO a podporou KSČM. Pro vstup hlasovalo 58,53 % zúčastněných členů, proti bylo 40,20 % hlasujících. Zbytek, tedy 1,27 % odevzdaných hlasů, bylo neplatných. Referenda se zúčastnilo 64,74 % členské základny (11 404 hlasujících členů), což přesáhlo povinné kvórum 25 %. Na Vysočině hlasovalo pro vstup do vlády 76,53 % hlasujících, proti bylo 22,71 %. Neplatných hlasů nebylo ani jedno procento. Vedle Kraje Vysočina měla společná vláda s hnutím ANO nejvíce zastánců v Praze a ve Středočeském kraji. Referendum proběhlo na základě usnesení Ústředního výkonného výboru ze dne 26. dubna. Součástí referenda byl i návrh koaliční smlouvy mezi ČSSD a hnutím ANO.