Zdravotní péče musí zůstat bez poplatků. Jde o službu lidem

Kraj Vysočina jako vůbec první kraj přidal od 1. července zdravotním sestrám. Díky němu si na platech polepšili všichni nelékařští zdravotní pracovníci pracující v třísměnném nebo nepřetržitém provozu. Navýšení je přitom znát. Jsou to 2 tisíce korun měsíčně. „Je třeba ocenit jejich nelehkou a velmi zodpovědnou práci. Jako lékař vím, o čem mluvím,“ říká hejtman Kraje Vysočina a krajský lídr ČSSD Jiří Běhounek.

img-0076_1.jpg
  • Čím dál hlasitěji se hovoří o znovuzavedení poplatků ve zdravotnictví.
  • ČSSD je jedinou stranou, která zásadně vystupuje proti poplatkům. Říká jasné NE.
  • Zdravotnictví je a musí zůstat veřejnou službou.
  • Zvyšování spoluúčasti pacientů je nebezpečný a asociální krok z dílny pravicových stran

Kraj Vysočina jako vůbec první kraj přidal od 1. července zdravotním sestrám. Díky němu si na platech polepšili všichni nelékařští zdravotní pracovníci pracující v třísměnném nebo nepřetržitém provozu. Navýšení je přitom znát. Jsou to 2 tisíce korun měsíčně. „Je třeba ocenit jejich nelehkou a velmi zodpovědnou práci. Jako lékař vím, o čem mluvím,“ říká hejtman Kraje Vysočina a krajský lídr ČSSD Jiří Běhounek.

Byť navýšení není konečné, protože ČSSD chce, aby platy ve zdravotnictví rostly i nadále, upevní poskytování kvalitní a specializované péče ve všech pěti krajských nemocnicích na Vysočině.  Jde o moderní pracoviště, které se daří rozvíjet a kde se každému dostane odpovídající péče. A to bez potřeby tahat z lidí peníze. Navíc v době, kdy se opět řeší znovuzavedení zdravotnických poplatků. ČSSD je jedinou stranou, která zásadně vystupuje proti poplatkům.

„Není možné, aby si lidé platili zdravotní pojištění, a stát po nich poté chtěl platit za prohlídku u lékaře, za napsání receptu na léky nebo pobyt v nemocnici. Zdravotnictví je a musí zůstat veřejnou službou, kterou občanům zajišťuje stát. Zvyšování spoluúčasti pacientů je nebezpečný a asociální krok z dílny pravicových stran,“ doplňuje Jiří Běhounek. Stejně tak ČSSD nedovolí ve zdravotnictví zavádět nadstandardy a rozlišovat pacienty na chudé a bohaté a poskytovat jim různě kvalitní péči podle stavu jejich peněženky.

Stěžejní v případě udržení kvalitní zdravotní péče bude také vystavené červené karty proti jakýmkoliv pokusům privatizovat nemocnic.  „Nebezpečí, že do zdravotnictví vtrhnou finanční skupiny, které si vyberou pouze ekonomicky lukrativní obory a budou v nich podnikat za účelem zisku, je dnes stále velké. ČSSD je ale přesvědčena, že zdravotnictví není a nesmí být byznysem,“ uzavírá Jiří Běhounek.